اصفهان با قدمت کهنی که دارد دارای جاذبه های گردشگری و تاریخی باستانی است که هر ساله تعداد زیادی توریست به این مکان های تاریخی میروند. زاینده رود در قلب اصفهان جریان دارد و همین رود باعث به وجود آمدم بناهایی مانند سی وسه پل و پل خواجو شده است و غیر از این ها با 2مکان تاریخی در اصفهان آشنا میشوید.
قلعه عاشوراگاه
این قلعه در بالای کوهی مشرف بر محمدیه که قدمت آن به قرنها پیش از بوجود آمدن شهر نایین میرسد، قرار گرفته است. قلعه عاشورگاه تقریبا از تمام نقاط محمدیه و از جاده نائین به انارک دیده میشود. بنا بر موقعیت سوقالجیشی این قلعه، احتمالا از آن به عنوان دژی دفاعی استفاده میشده است.
بارها به این قلعه دستبرد زده شده و اشیاء عتیقه فراوانی از آن به یغما رفته است. شکوه این قلعه چندان است که تماشای آن از جایجای محله محمدیه روح را بر میانگیزد. قلعه عاشوراگاه بر بالای تپهای بلند بصورت دژ مستحکمی جهت دفاع از منطقه و شهر ساخته شده است
قلعه تاریخی عاشوراگاه به صورت چند ضلعی و چندین نیم برج ساخته شده. این قلعه که قدمت آن به پیش از اسلام میرسد، سنگی و دارای ۶ برج است. بلندی هر برج از .دوازده رگه چینه است و دوره خارجی یکی از برجها 16 متر است. دیوار قلعه ممزوج از خشت و چینه است اندازه خشتها ۲۸ در ۲۸ در ۷ است
منار باغوشخانه
به دلیل اینکه در مجاورت محله طوقچی و دروازه قدیم اصفهان بوده است این منار از بناهای قرن هشتم هجری است، این مکان را « منار طوقچی » میگویند از دروازه قدیم شهر فقط دو شیر سنگی باقی مانده که در حال حاضر در دو طرف پل خواجو قرار دارند و به واسطه نزدیکی با آرامگاه علی ابن سهل ، آنرا منار « علی ابن سهل » نیز میگویند، آخرین اسم مشهور آن « منار باغوشخانه » است که به واسطه مجاورتش با « باغ قوشخانه » می باشد. این باغ از باغ های دوره شاه عباس اول بوده که مراسم اعطای خلعت از طرف پادشاهان صفوی در آن برگزار می شده و ضمنا بازهای شکاری صفوی در این باغ نگهداری می شدند .
ارتفاع این منار 38 متر است و پوشش تزئیناتی اش به خط بنایی فیروزه ای بر زمینه آجری و به طور مارپیچ جمله « الله اکبر » است که از مشخصه های بناهای دوره ایلخانی است . قسمتی از تارک منار و تزئینات کاشی کاری آن ریخته است. « مسجد سلطان ابوسعید بهادرخان » یا « مسجد قبا » متصل به این منار و از بناهای قرن هشتم بوده که امروزه دیگر ، وجود ندارد این مجموعه در دسته جاذبه های گردشگری اصفهان که نباید از دست داد.
عدد چهار ، در هنر و معماری ایران باستان بسیار تاثیرگذار بوده است. وجود ۴ عنصر اصلی تشکیلدهنده حیات که بر پایهی حکمت ایرانیان شناخته شده و پاک شمرده شده است، برای ایرانیان جنبهی تقدس داشته و نمادین بوده است. از اینرو بهترین فرم پدید آمده در پلانهای معماری نیز از ۴ طبعیت کرده و باعث چهار قسمتی شدن حیاط یا صحن تمامی بناهای ایران چه قبل از اسلام و چه بناهای پس از اسلام در ایران شده است. از بناهای تاریخی که از این عدد تاثیر پذیرفتهاند، باغهای ایرانی را میتوان نام برد. در میان باغهای ایرانی، آن دسته از باغهایی که توسط معابر و گذرگاهها به چهار قسمت تقسیم میشدهاند را چهارباغ مینامیدند در ادامه با چهار باغ زیبای اصفهان آشنا می شوید.
شیوه اول
در این شیوه، باغ را در قالب یک خیابان اصلی که از طول با گذرگاههای فرعی به چهار قسمت تقسیم شده است، میساختند؛ مانند چهارباغ عباسی در اصفهان.
شیوه دوم
در این شیوه که نسبت به شیوهی اول، کاملتر و دقیقتر است، تمامی مساحت باغ را با دو معبر متقاطع به چهار مربع یا مستطیل برابر تقسیم میکردهاند و در محل تقاطع یک حوض به عنوان عنصر مرکزی میساختند. هر کدام از چهار مربع را هم با معابر متقاطع به چهار قسمت دیگر تقسیم میکردند. این تقسیمبندی با توجه به مساحت باغ، تا حد ممکن ادامه داشته است؛ مانند باغ گلشن در طبس.
چهارباغ عباسی
این چهارباغ در واقع مجموعهای از چند چهارباغ است که نام یکی از آنها را بر تمامی مجموعه نهادهاند و در اطراف یک خیابان اصلی بنا شدهاند.
چهارباغ عباسی و چهارباغ بالا بعد از تعیین اصفهان به عنوان پایتخت در عصر شاه عباس اول و به دستور ایشان ساخته شدهاند. چهارباغ پایین به دستور رضاشاه پهلوی و با همان طرح چهارباغ صفوی ساخته شده است.
چهارباغ عباسی از سیوسه پل شروع میشود و به سمت شمال شهر امتداد مییابد و چهارباغ بالا نیز از سیوسه پل شروع میشود و به سمت جنوب شهر تا دروازهی شیراز ادامه دارد. در واقع این سی و سه پل است که خیابان اصلی چهارباغ بالا و چهارباغ عباسی را به یکدیگر مرتبط میکند. چهارباغ پایین نیز در امتداد چهارباغ عباسی به سمت شمال شهر ساخته شده است و در دسته جاذبه های گردشگری اصفهان قرار دارد.
در گذشته جوی آبی از میان خیابان تا زایندهرود جریان داشته است و در محل تقاطعها حوضهایی نیز ساخته بودند. در خیابان، مسیری خاص برای افراد سواره تعبیه شده بوده است و در دو طرف خیابان درختان چنار به موازات خیابان و در دو ردیف کاشته شده بودند.
در دورهی صفویه سرتاسر خیابان تا کنار رودخانه پوشیده از باغهای باشکوه بوده است که میان امرا برای ساخت عمارت تقسیم شده بودند. البته به عموم مردم هم حق تفریح در باغها و استفاده از ثمرات آنها را داده بودند. در سمت غرب خیابان، باغهای تخت، هشتگوشه (هشت بهشت) و تاکستان قرار داشتند و در سمت شرق خیابان باغهای بلبل، توت و درویشان قرار داشتند. البته در حال حاضر غیر از باغ هشتگوشه مابقی به طور کامل از بین رفتهاند.
چهارباغ از دید مورخان و جهانگردان
توصیف چهارباغ عباسی در بسیاری از متون تاریخی عصر صفوی وجود دارد که از آن میان میتوان به تاریخ عالمآرای عباسی نوشتهی اسکندربیگ منشی، تاریخ عباسی (روزنامهی ملا جلال) نوشتهی ملا جلال
منجم یزدی و روضهالصفویه نوشتهی جنابدی اشاره کرد.
همچنین جهانگردان بسیاری در دورههای صفویه و قاجار بعد از مشاهدهی چهارباغ به توصیف آن در سفرنامههایشان پرداختهاند. از پی تیرو دلا واله، جهانگرد ایتالیایی گرفته تا سانسون فرانسوی و ... .
شوالیه شاردن جهانگرد معروف فرانسوی که در دورهی سلطنت شاه عباس دوم و شاه سلیمان صفوی مدت زیادی را در ایران حضور داشته است، چهارباغ را گردشگاه مشجر عمومی اصفهان نامیده و ضمن توصیف چهارباغ میگوید:
این خیابان زیباترین معبری است که من تاکنون دیده و شنیدهام.
برخی دوست دارند به محله های اصفهان سر بزنند و بافت شهری و قدیمی اصفهان را از نزدیک ببینند. برخی علاقه مند به داشتن شبهای به یادماندنی در رستورانها یا اماکن تفریحی اصفهان هستند یا به صرف بریان اصفهان پای به این دیار می گذارند، مثل احسان علیخانی که شب سال تحویل در برنامه «دو نیمه سیب» گفت: « می ارزد آدم حتی برای و در متن زیر با مکان های بسیار دیدنی اصفهان آشنا می شوید ،خوردن یک بریان به اصفهان برود و بازگردد» و تعدادی هم ذوق زاینده رود و قدم زدن در کنار آن را دارند که البته بایستی در مقابل آنها سری به نشانه افسوس تکان داد!
هشت بهشت در باغی دلگشا
یک درب آن در خیابان چهارباغ و درب دیگرش در ورودی پارک هشت بهشت قرار گرفته و سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانی است.
این کاخ زیبا با معماری منحصر به فرد خود و مقرنسهای زیبا و ورودیهای آن آنقدر قابل توجه است که آندره گدار باستانشناس و ایرانشناس در این زمینه میگوید:«... کاخ هشتبهشت با تالاری که از هر سو باز است و با چهار عمارت کلاهفرنگی در چهار گوشهٔ خود هنوز هم ترکیب اصلی و مختصری از لطف و ملاحت روزگاران گذشته را حفظ کردهاست.»
اگر دوست دارید با زیباییهای ساخت دست بشر بیشتر آشنا شوید، سری به این کاخ بزنید که اصفهانیها در آن پذیرای شما هستند، مطمئنا وقتی به این باغ سر بزنید خودتان نمیخواهید از هشت بهشت بیرون بیایید.
منارجنبان دیگر نمی جنبد ولی هنوز هم دیدنی است
در گذشته منارجنبان از شهر جدا و در دهکدهای به نام «کارلادان» قرار داشت ولی امروزه این بنا جزو اصفهان به شمار میرود و در نزدیکی محلی به نام نصرآباد قرار گرفته است.
این ساختمان با کاشیهای لاجوردی رنگ به شکل ستاره چهارپر و اشکال دیگری به شکل کثیرالاضلاع فیروزهای رنگ زینت یافته و نکته جالب در این بنای تاریخی آن است که با حرکت دادن یک مناره، نه تنها مناره دیگر به حرکت در میآید، بلکه تمامی این ساختمان به لرزه درمیآید.
آتشگاه و کبابی به یادماندنی
در امتداد مسیر خیابانی که در آن منارجنبان واقع است کوه زیبا و یادگار دوران کهن آتشگاه قرار دارد
آتشگاه اصفهان یا کوه آتشگاه از بناهای تاریخی اصفهان است. این مجموعه دارای پیشینه تاریخیِ کهنی است و در زمانهای گونه گونی از آن بهره بردهاند؛ این کوه در غرب اصفهان ۸ کیلومتری مرکز شهر در خیابان آتشگاه قرار گرفته و در نزدیکی رودخانه زاینده رود، بر روی کوهی قرار دارد. از بلندای این تپه، تا کیلومترها از هر چهار سوی اصلی را میتوان به خوبی مشاهده کرد.
چهلستون، کاخی با شکوه
باغ چهلستون بالغ بر ۶۷۰۰۰ متر مربع مساحت دارد؛ تالار آینه، تالار ۱۸ ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوانهای طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار.باتمام تزیینات نقاشی و آئینه کاری و کاشی کاری دیوارها و سقفها از قسمتهای دیدنی این باغ به شمار میرود
مطمئنا دیدن این باغ که به یکی از نمادهای اصفهان مشهور است، علاوه بر روشنایی روز، در تاریکی شب و زیر نور ماه هم برای علاقمندان زیباست.
جایی که اگر از زاویهای خاص به آن نگاه کنی، ۲۰ ستون بیشتر نمیبینی اما وقتی با زاویهای مناسب و از پشت حوض آن به عمارت بنگری، ۴۰ ستون را به چشم خواهی دید.
سقف باشکوه نقاشی تالار ۱۸ ستون و سقف آئینه کاری تالار آئینه گرفته تا شیرهای سنگی چهارگوشه حوض مرکزی تالار آن برای همه جذاب است.
اگرچه این باغ به دلیل انعکاس تصویر ۲۰ ستون آن به این نام نامگذاری شده اما برخی میگویند که علت نامگذاری چهلستون بازتاب در استخر مقابل نبوده بلکه تخریب ۲۰ ستون از ۴۰ ستون در اثر آتش سوزی بوده که آثارش را در بخش سقف در سمت چپ عمارت در جلوی وردی قابل ملاحظه است.
باغ پرندگان، پیشنهاد وِیژه برای بچه ها
جنگل ناژوان از مناطق خوش آب و هوای حاشیه زایندهرود به شمار میرود که تا پیش از بسته شدن آب زایندهرود، آب و هوای خوب آن نوید یک روز فوقالعاده را به اصفهانیها میداد.
هرچند که هنوز هم از مناطق خوش آب و هوای اصفهان به شمار میرود و بدون شک اگر به دنبال یک ظهر آرام همراه با جوجه کباب و غذای کبابی در طبیعتی زیبا هستید، سر زدن به ناژوان به شما توصیه میشود.
باغ پرندگان در امتداد مسیر ناژوان به خصوص برای بچه هایی که از دیدن پرنده های رنگ و وارنگ ذوق می کنند، یک روز خوب را رقم خواهد زد.
هر ساله توریست های زیادی هم داخلی و هم خارجی به اصفهان که یکی از مهمترین شهرهای تاریخی کشورمان است، برای بازدید از آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری اصفهان میآیند. اصفهان جاذبه های گردشگری بسیاری دارد که در متن زیر با برترین مکان های دیدنی اصفهان آشنا می شوید
میدان نقش جهان
میدان نقش جهان اصفهان، میدان مرکزی این شهر است که در مجموعه تاریخی نقش جهان قرار گرفته است. این میدان در دوره تیموریان ساخته شد و در زمان شاه عباس اول توسعه پیدا کرد تا به شکل امروزی رسید. مساحت این میدان نزدیک به ۸۵ هزار متر مربع است. در زمان شاه عباس اول، این میدان محل بازی چوگان، برگزاری آیینها، جشنها .و نمایشهای گوناگون و همچنین رژه قشون بوده است. هنوز هم دو دروازه سنگی چوگان مربوط به آن دوره در این میدان باقی مانده است
مسجد شیخ لطف الله
ساخت مسجد شیخ لطف الله در سال ۱۶۰۳ در دوران صفوی آغاز و در سال ۱۶۱۹ به پایان رسید. این مسجد را معمار زبردست ایرانی، «محمدرضا اصفهانی» ساخته است. اصفهانی در ساخت این مسجد معماری و کاشیکاری را به هم پیوند زده و اثری بینظیر خلق کرده است که هر بیننده و گردشگری را به تحسین وا میدارد. مسجد شیخ لطف الله در .ضلع شرقی میدان نقش جهان اصفهان و روبروی کاخ عالی قاپو قرار دارد و جزو مکانهایی است که در سفر به اصفهان حتما باید از آن بازدید کنید
پل خواجو
پل خواجو از شاهکارهای زمان شاه عباس دوم است که بر روی زاینده رود ساخته شده است. پل خواجو یا پل بابا رکن الدین عملکردهایی مانند سد و تنظیم جریان آب داشته است.این پل از لحاظ معماری، استحکام و تقارن بینظیر است. پل خواجو در ۱۵ دی ۱۳۱۰ ثبت ملی شده است. وسط پل برای اقامت موقتی شاه صفوی و خانواده او ساختمانی به نام بیگربیکی بنا شد. این ساختمان اکنون هم وجود دارد و طاقهای آن دارای تزئینات نقاشی است.
سی و سه پل
پل الله وردی خان یا سی و سه پل، پل زیبا و بینظیری است که نمادی از آناهیتا است. این پل از شاهکارهای معماری صفوی و از مشهورترین پلهای ایران است که در انتهایجنوبی خیابان چهارباغ یا خیابان انقلاب اصفهان قرار دارد. سی و سه پل با نظارت و هزینهی الله وردی خان، سردار معروف صفوی، بر روی زاینده رود ساخته شد.
سی و سه پل محلی برای جشن آب پاشان یا آب ریزان بوده است. در این جشن در ۱۳ تیرماه هر سال، با ریختن آب و گلاب روی یکدیگر جشن آب پاشان برگزار میکردند. مراسم .«خاج شویان» که مخصوص ارامنه اصفهان در دوران صفویه و محل اجتماع شاعران، بزرگان، رجال و سایر مردم بوده است هم در این پل برگزار میشده است
کاخ چهل ستون
کاخ چهل ستون نیز از شاهکارهای به یادگار مانده از عصر صفوی در اصفهان است که بنا به کتیبه معرف تاریخ آن، عنوان مبارکترین بنای دنیا را دارد. این کاخ در شرق خیابانچهارباغپایین، جنوب خیابان سپه و غرب میدان نقشجهان قرار گرفته است. معماری این کاخ ترکیبی از هنر معماری چینی، ایرانی و فرنگی است و یک ایوان اصلی دارد که رو به شرق ساخته شده است. این ايوان مرکب از دو بخش است: يک بخش که بر ۱۸ ستون چوبی و رفيع استوار است و چهارستون وسط که روی ۴ شير سنگی قرار گرفته و حجاری آنها بهگونه ای است که دو شير به یک سر انسان نشان داده میشود.
پارک آبی آبسار یکی از مجموعه های تفریحی در اصفهان است که شامل استخر و پارک آبی می باشد . این مجموعه هم برای آقایان و هم برای خانم ها در نظر گرفته شده است که در روزهای متفاوی می توانند از آن بهره بگیرند . استخر و پارک آبی آبسار اصفهان معماری متفاوتی دارد و از بدو ورود چشمان گردشگران تور اصفهان و مراجعه کنندگان را به خود جلب می کند . در طراحی داخلی مجموعه از طبیعت استفاده شده است که با نور پردازی های ویژه ، موجب تغییر و تنوع فضاها می شود .
فاز اول استخر و پارک آبی آبسار آماده استفاده عموم می باشد . این بخش امکانات و ویژگی های بی نظیری دارد . امکاناتی همچون استخر آبسار با فضایی در حدود 2000 متر مربع ، فضای رختکن 500 متر مربع که در دو بخش عادی و ویژه می باشد ، 950 متر مربع سطح آب شامل استخر شنا ، استخر شیرجه و استخر کودکان .
این مجموعه که یکی از بهترین تفریحات اصفهان است ، همچنین دارای 3 جکوزی با دماهای مختلف ، سونا خشک ، سونا بخار ، سالن ماساژ و آرایشگاه می باشد . در این مجموعه فروشگاهی نیز وجود دارد که می توانید بهترین برندهای مربوط به لوازم شنا را خریداری کنید .
ساعت کار پارک آبی آبسار
- بانوان :روز هاي يكشنبه و سه شنبه (١٤ الی ٢٤)
- آقایان:روز هاي شنبه،دوشنبه،چهارشنبه و پنج شنبه ( ١٤ الی ٢٤) و جمعه ها ( ١١ الی ٢٤)
ساعت کار استخر آبسار
- بانوان: روز های فرد ۹ صبح الی ۱۹ و جمعهها ( ۹ الی ۱۵ )
- آقایان: روز های فرد از ساعت ۱۴ الی ۲۴ . روز های زوج ۲۰ الی ۲۴ و جمعهها ( ۱۶ الی ۲۴)
آدرس استخر و پارک آبی آبسار اصفهان
اصفهان - سپاهان شهر - بلوار شاهد